Fizetőeszközök
Pénznem: Forint | Euró

300 esszé a kétszintű történelem érettségihez

Típus:Érettségi tétel, Esszé
Kategória:Történelem
Feltöltő:dft
Nyelv:Magyar
Oldalszám:208
URL:
Ez egy pdf file. Méret: 2.11 Mb
Ár: 1470 Ft
A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges. »
Még nem érkezett értékelés erre a dokumentumra.
Kulcsszavak:
érettségi, történelem
Leírás:
300 esszé a kétszintű történelem érettségihez
Dokumentum részlet:
"I. Ókori Kelet

Az őskori társadalom felbomlása

Gazdasági változások: A mezőgazdasági termelőmunkában új termelési módszerek jelentek meg. Kr. e. a IV. évezredben megjelent az öntözés, felgyorsult a technikai fejlődés (eke feltalálása). Kialakult a fémművesség, elterjedt az arany, az ezüst, a réz (Kr. e. III. évezred), majd a bronz. Az első differenciált társadalmak Mezopotámiában alakultak ki, ahol városok jöttek létre. A városok a kereskedelem központjai is voltak.
Társadalmi változások: A gazdasági élet fejlődése szervezettséget kívánt meg. A munkák szervezői és irányítói a közösség megbízásából tevékenykedtek. Később az emberek nagy része tőlük személyileg és gazdaságilag függő helyzetbe került. Ugyanebből kifolyólag a közösség közös földterületének nagy részét is sajátjuknak tekintették.
A munkamegosztás bonyolultabbá válása a tulajdonviszonyok megváltozásához vezetett. Az őskori társadalom relatív egyenlőségével szemben most igen hangsúlyossá vált a közösségen belüli alárendeltség. A munkák irányítóiból alakult ki az uralkodó réteg (termelés szervezői, fegyveres arisztokrácia, papság).
Az uralkodó réteg legfontosabb szervezete, eszköze a hadsereg volt (védelem, hódítás, a belső rend biztosítása). Kialakult a közös területen élőket összefogó szervezet: az állam."
Új Magyarország
A projekt az Európai Unió támogatásával,
az Európai Regionális Fejlesztési Alap
társfinanszírozásával valósult meg.
Folyamatgazda
DFT Hungária Kft.
RSS
RSS
Akadálymentes változat